توضیحات
سپستان (آلو آشوری، لاسورا، پیدار، پانگوری، نارولوی، گدوری، بورگوند دولو وان و نتگه) گیاهی گلدار از خانواده گل گاو زبان است که در مناطق گرمسیری جهان به ویژه شبه جزیره عربستان می روید. در ایران این گیاه دارویی در استان های جنوبی کشور به ویژه استان هرمزگان می روید. درخت، برگ و میوه گیاه سپستان در جوامع مختلف کاربردهای مهمی دارد و این میوه به دلیل مصارف دارویی شناخته شده است.
مشخصات ظاهری گیاه سپستان:
سپستان یک درخت برگریز با برگ های پهن متوسط است. این گیاه که می تواند ارتفاعی در حدود 1 تا 1.5 متر داشته باشد، عمری طولانی به مدت 50 الی 60 سال دارد. دارای تنه ای مستقیم و استوانه ای با شاخه های راست که شبیه به یک چتر می گسترد. وقتی کاملاً بزرگ شد، ارتفاع کل درخت تقریباً به 10 تا 15 متر می رسد. پوست تنه سپستان به رنگ قهوه ای مایل به خاکستری با شکاف های طولی و عمودی است. میوه سپستان در ماه های تیر تا مرداد ظاهر می شود. رنگ آن قهوه ای کم رنگ یا حتی صورتی است. هنگام رسیدن، ظاهر آن تیره می شود. این میوه سرشار از ماده ای لزج مانند و چسبناک و تا حدی نیمه شفاف است.
خواص گیاه سپستان:
1-اگر حدود پنجاه گرم یا سی عدد آن خورد شود ،حدت صفرا،عطش و تب های حار را تسکین میدهد.کرم معده را خارج میکند ،خشکی و خشن بودن ریه را بر طرف می سازد، ناراحتی های روده ای را که در اثر افراط در مشروبات الکلی یا مشروبات گازدار یا مصرف ادویه های تند حاصل شده اند و سایر خراش های دستگاه گوارش را بر طرف میکند،قابض و در عین ملین است،مدر میباشدو ناراحتی های مجاری ادرار و بیماری های ریه و طحال را درمان می کند ،مبرد و خنک کننده است.
2-آن را دایم در طول روز زیر زبان بگیریدو آب آن را فرو دهید و بعد از این که بسیار نرم شد آن را بخورید و دوباره در دهان تکرار کنید .صدا را صاف میکند و گرفتگی صدا را برطرف میکند، سینه را نرم میکند و سرفه های خشک و حار و سرفه ای که از غلبه خون و صفرا باشد را سکین میدهد ،آسم یا تنگی نفس را درمان مییکند ،ورم های تارهای صوتی و سوزناک را درمان میکند
ماده لزج درون میوه سپستان خاصیت خلط آوری دارد و برای درمان سرفه و التهاب سینه مفید است. این ماده مفید که در صنایع دارویی کاربرد فراوان دارد باعث کاهش فشار خون نیز می شود. جوشانده سپستان برای کاهش تب و رفع سوء هاضمه بسیار مفید است.
کاربرد گیاه سپستان:
از ماده لزج درون گیاه سپستان به عنوان جایگزین چسب کاغذ در کارهای اداری استفاده می کنند. از میوه تازه این گیاه برای تهیه شربت به منظور رفع تشنگی استفاده می کنند. از پودر دانه های این گیاه برای درمان بیماری های قارچ پوستی استفاده می شود.
روش مصرف سپستان:
معمولا سپستان را به صورت جوشانده یا دمنوش مصرف میکنند. اگر می خواهید این گیاه را به صورت دمنوش مصرف کنید باید 2 تا 4 گرم از گیاه خشک سپستان را در یک لیوان آب جوش ریخته و برای مدت ۱۰ دقیقه دم کنید. می توانید این دمنوش را روزانه سه فنجان میل کنید. اگر هم میخواهید به صورت جوشانده از آن استفاده کنید باید مقدار 50 گرم از گیاه خشک سپستان را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید برای مدت 1 ساعت با حرارت ملایم بجوشد. پس از جوشاندن و فیلتر کردن، می توان این مخلوط را نوشید.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.